8 september 2021

‘Hulp met stappen in de juiste richting’

Patrick Baumgarte (52) geeft bij Elopak in Terneuzen leiding aan drie teamleiders, die in totaal ruim veertig medewerkers aansturen. Niet lang nadat hij deze functie aanvaardde, kreeg hij te maken met een stevig conflict tussen twee medewerkers. Het programma Aan de praat hielp hem dit tot een goed einde te brengen. 

Baumgarte kwam een half leven geleden bij Elopak binnen als heftruckchauffeur en groeide stap voor stap door tot de functie die hij sinds oktober 2020 heeft. “Met heel andere sores, meer administratie, terwijl ik de praktijk veel meer moet loslaten”, zegt hij. En waarin hij te maken kreeg met felle verwijten over en weer tussen collega’s. “Voor mij een soort noodsignaal”, zegt hij daar nu over. “Dit is iets wat we hier echt niet willen hebben. De situatie is behoorlijk geëscaleerd en de mensen zaten hoog in hun emotie, met veel onderliggende irritatie.”

Het aanbod van het programma Aan de praat kwam op het juiste moment. “Het heeft geen wereldschokkende nieuwe inzichten opgeleverd, maar het was wel heel fijn en nuttig om aan de hand van een case te bespreken hoe ik het best met bepaalde situaties kan omgaan. Het gaat dan om zaken als gesprekken goed voorbereiden, dicht bij jezelf blijven, open vragen stellen en niet te snel met een oordeel komen. Door hierbij stil te staan, ben ik sterker geworden in mijn rol.” Ook het gegeven dat de trainer een externe partij is, voegt voor Baumgarte iets toe. “Als collega’s binnen het bedrijf zit je wel in een soort bubbel. De frisse blik van een buitenstaander alleen al is heel wat waard.”

Het conflict is uiteindelijk na een aantal best moeilijke gesprekken opgelost door een van de twee collega’s over te plaatsen naar een andere functie. “Dat was helaas onvermijdelijk geworden. Maar het programma heeft me wel geholpen om de juiste stappen in deze richting te zetten.”