8 september 2021

‘Werken aan een Utopia op de werkplek’

Mischa Boogaard (44) werkt als first operator bij de Coating Plant van Elopak in Terneuzen. Hij geeft leiding aan een ploeg van tien mensen, waarmee hij in gesprek wilde over maatregelen om gezond de pensioendatum te halen. Het programma Aan de praat was daarbij een flinke steun in de rug.

“Bij Elocoat zijn binnen het bedrijf niet heel veel plekken waar je terecht kan als het werk voor jou als oudere of fysiek zwakkere te zwaar wordt”, steekt Boogaard van wal. “Daarom is het zo belangrijk dat we de werkplek en het werk zo inrichten dat iedereen z’n pensioen kan halen.” Boogaard vindt het belangrijk om hierover met de ploeg in gesprek te gaan, omdat de medewerkers nu eenmaal het beste weten waar de schoen wringt. “Natuurlijk, ik heb ook jaren op de werkvloer gestaan, maar inmiddels besteed ik 90 procent van de tijd aan andere zaken.”

Juist toen hij hierover in gesprek wilde met de collega’s, kwam het aanbod voorbij om deel te nemen aan het programma Aan de praat. Boogaard greep het met beide handen aan en heeft daar geen moment spijt van gehad. “De belangrijkste eyeopener is dat het niet alleen gaat om zaken als stress en werkdruk, maar juist ook om de fysieke inrichting van de werkplek. We werken in deze sector met enorme machines en komt nogal wat klim- en klauterwerk bij kijken. Een eenvoudig voorbeeld is dat we een ladder willen vervangen door een trap. En waar zijn er mogelijk extra opstapjes nodig? Met zo’n paar ogen lopen we alles na, om zo van onze werkplek een soort Utopia te creëren. We willen de werkplek zo inrichten, dat mensen er dolgraag willen werken.” Dit op basis van de input van de ploegen. “Al zitten er ook jonge jongens tussen, wie het allemaal nog niet zo gek veel interesseert. Dat komt nog wel, toen ik hier als 25-jarige begon, was ik ook een cowboy.”

Boogaard raadt zijn collega-leidinggevenden aan eenzelfde traject te volgen; tot op heden was hij de enige. “Ergens onbegrijpelijk, het heeft mij nieuwe inzichten gegeven en alleen maar goeds gebracht. En niet alleen op het gebied de duurzame inzetbaarheid, maar ook als het gaat om kameraadschap in de groep, het iets voor elkaar willen betekenen. Het heeft echt iets toegevoegd.”