12 maart 2018

Interview Erik Noguera – Twee vliegen in een klap!

Amcor Flexibles in Zutphen doet mee aan het FCB project ‘Vitaal de toekomst in’. Het project biedt bedrijven in de sector de gelegenheid om te investeren in duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Het project benadrukt twee thema’s: Scholing & Ontwikkeling en Gezondheid & Vitaliteit. Het thema Gezondheid & Vitaliteit bestaat uit drie delen: een bezoek van de mobiele unit Vitaal & Gezond, een voorlichtingspakket op maat en een intensief begeleidingstraject. Eric Noguera, PST operator, heeft gedurende een half jaar gewerkt aan verschillende doelen op leefstijlgebied. In dit interview vertelt hij graag zijn ervaringen als ambassadeur van dit persoonlijke begeleidingstraject.

Eric: “Ik schrok toen Janet Willemsen (communicatiemanager) mij vroeg om naar boven te komen. Ik dacht dat ik iets niet goed had gedaan. Dat bleek niet het geval: ze vroeg aan mij of ik mee wilde doen aan het intensieve trainingstraject als ambassadeur.  Ik zei meteen ja, want waarom niet? Wel voelde ik me onzeker, ik heb al eens eerder afvalpogingen gedaan met helaas weinig structureel resultaat.”

In juli is Eric gestart bij een uitvoeringscentrum van Oude Vrielink Gezondheidsmanagement (OVGM) in Zutphen onder leiding van fysiotherapeut Marja Hendriks. In aanloop van het trainingstraject heeft Eric in overleg met zijn persoonlijke coach Anne Kamphuis (van OVGM) verschillende doelen beschreven. “Ik wilde 20 kilo afvallen, maar ook van m’n lichamelijk klachten afkomen. Ik had veel last van mijn rug waardoor ik ongeveer elke 2 maanden aan de medicatie zat voor de klachten aan de rug. Daarnaast had ik veel klachten aan mijn kuiten.”

Gemiddeld drie keer per week heeft Eric getraind bij het uitvoeringscentrum, waarvan een tot twee keer per week onder begeleiding van Marja. “Marja leerde mij om met mijn lichamelijke klachten om te gaan. In plaats van mank te gaan lopen om pijn te verminderen, moest ik ze op de juiste manier belasten. Hierdoor ben ik van alle klachten af!”

“Op het werk pluk ik hier de vruchten van: ik kan nu bijvoorbeeld zonder klachten dozen op een pallet pakken. Waar ik dit voorheen in etappes moest doen, of heel omslachtig, omdat ik het eigenlijk niet aankon. Ik voel me heel energiek. Wat ik een half jaar geleden niet kon bedenken: ik loop nu zelfs naar het werk! Behalve als het koud is; een Arubaan blijft een hekel houden aan kou…”

Anne heeft Eric begeleidt bij het verbeteren van zijn eetpatroon. “Anne hielp mij mijn eetpatroon veranderen opdat ik gezonder ging eten. Ik weet nu precies wat ik kan eten. Voordat ik aan het traject begon had ik verwacht dat het heel streng was, gelukkig was dit helemaal niet zo!” Ook de vrouw van Eric heeft geprofiteerd van het voedingsadvies. Zij heeft diabetes en meegedaan met Eric. Hierdoor zijn haar bloedsuikerwaarden verbeterd. Twee vliegen in één klap!

“Ik voel me top en kan alles weer doen wat ik wil. Op het gebied van mijn klachten heb ik de doelen bereikt: ik heb geen klachten meer! Ik heb niet helemaal mijn doel voor gewichtsverlies bereikt, maar ik blijf doorgaan! Einde van het jaar wil ik mijn doel voor een gezonder gewicht bereikt hebben.”

“Voor wat betreft de komende periode: ik blijf sporten bij met een bijdrage van Amcor. Door tijd voor tijd, kon ik uren inleveren voor een abonnement. Op het gebied van de voeding blijf ik het doen zoals ik dat het afgelopen half jaar heb gedaan. En als ik ergens tegenaan loop mag ik contact opnemen met Anne Kamphuis.”

“Ik kijk terug op een geslaagd half jaar, het heeft mij heel veel goeds gebracht. Ik voel me heel energiek en zit lekker in mijn vel. Ik kan het iedereen aanraden die dit aangeboden wordt.”