4 juni 2021

Auteur: Jan Veldkamp - Oude Vrielink Gezondheidsmanagement

Mensen die zich minder fit voelen, grijpen graag naar wat zoets om het energieniveau even op te peppen. Dat het eten van suikerrijke producten de oorzaak is van de ups-and-downs in het energieniveau weten velen niet. Dat is wel wat je gaat ervaren wanneer je meedoet met de Nationale Suiker Challenge, je energieker voelen met minder suiker!

Komt er met de voeding suiker in het bloed dan zorgt het hormoon insuline ervoor dat deze suikers kunnen worden opgenomen door de cellen in het lichaam. Dit regelsysteem zorgt ervoor dat er continu zo’n 4 gram suikers (glucose) in vijf liter bloed zit. Bevat de voeding veel toegevoegde suikers dan neemt de hoeveelheid bloedsuiker toe. Het regelsysteem zorgt er vervolgens voor dat de suikers in het bloed kunnen worden opgenomen door bijvoorbeeld de spieren of omgezet kunnen worden in vetweefsel, waardoor de waarde weer daalt.

Toegevoegde suikers in bijvoorbeeld koek, chocolade of frisdrank worden zo snel opgenomen dat de bloedsuikerwaarden op en neer gaan bij elk eetmoment, zie figuur 1. Je ervaart ze als ups-and-downs in je energieniveau. Eet je minder suiker dan is de bloedsuikerspiegel stabieler, zie figuur 2. Met een stabiele bloedsuikerspiegel ervaar je de hele dag een goed energieniveau.

voedingsmomensten

Minderen met suiker vraagt voor velen aanpassingen aan de voedingsgewoonten, want suiker zit in veel producten. Bijvoorbeeld in: snoep, koek, chocolade, frisdrank, zoete zuivelproducten, zoet beleg en alcoholische dranken. Nederlanders eten gemiddeld zo’n 110 gram suiker per dag. Dat verminder je tot 8 gram per dag met het onderstaande menu. 

 Voorbeeldmenu 2500 kcal.
 Toegevoegde   suiker
 07:00 uur
 300 ml melk, 40 gram Brinta, gezoet met een banaan in blokjes
 2 gram
 10:00 uur
 2 sneden volkorenbrood, boter, plak kaas
 2 gram
 12:30 uur
 4 sneden volkorenbrood, boter, omelet, snoeptomaatjes, sinaasappel
 4 gram
 15:30 uur
 appel
 0 gram
 18:00 uur
 100 gram spaghetti, 120 gram zalm, 200 gram groente, bereidingsvetten
 0 gram
 21:00 uur
 250 ml ongezoete yoghurt met handje ongezouten noten (35gr)
 0 gram


Kortom, met een goede verdeling van de voeding over de dag en gezonde keuzes kun je je de hele dag energiek voelen. Op het werk kun je de mueslireep als snel tussendoortje bijvoorbeeld vervangen door twee boterhammen met een plakje kaas. De ranja als dorstlesser is te vervangen door een thermofles met warme thee of koffie. Ervaar je na een suikervrije week dat je duidelijk energieker bent, dan motiveert dat je wellicht om deze keuze vaker te maken.

Wil je meer weten? Hier vind je meer info: www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challenge

Succes!

suikerchallenge