25 januari 2018

Binnen de Kartonnage en Flexibele Verpakkingen, is er voor werknemers nog tot eind augustus 2018 een kosteloze loopbaan APK beschikbaar. Het loopt nog geen storm. In onze gesprekken met werkgevers en werknemers over de APK, merken we dat er bezwaren in de weg staan. ‘wat heb ik aan een loopbaangesprek als ik niet naar een andere baan wil’; ‘ik kan toch niet veel anders dan dit’; ‘wat als juist mijn beste werknemers er gebruik van maken en ons bedrijf gaan verlaten?’. Waar de noodzaak van investeren in gezondheid al breed gezien wordt, is het dus nog maar de vraag wat het toevoegt als werknemers zich meer bewust worden van hun loopbaan. 

Naar die vraag kunnen we met een abstracte bril kijken. De arbeidsmarkt verandert snel en het is voor werknemers van levensbelang dat ze op tijd kunnen bijsturen als hun werk verandert. Dat ze niet afwachten tot de klachten komen. Dat ze al een alternatief hebben voor het moment dat hun werk fysiek te zwaar gaat worden. Daar hebben werknemers competenties bij nodig zoals weten wat je kunt en wilt, je mogelijkheden verkennen, het gesprek durven aangaan. 

We kunnen ook kijken met de bril van de praktijk. Daarom enkele quotes uit onze gesprekken met bouwvakkers, metaalbewerkers, schoonmakers, etc. die al wel zo’n gesprek hebben gehad:

“Dit had ik eerder moeten doen. Ik had al lange tijd geen plezier meer in mijn werk en nu weet ik beter hoe dat komt en wat ik zelf kan doen om het een beetje leuk te houden.”

“De gesprekken waren voor mij een duwtje in de goede richting die ik zonder hulp niet zo snel zou hebben gemaakt. Ik had gehoopt dat er een pasklaar antwoord (andere passende functie) klaar zou liggen, maar zo werkt het uiteraard niet. Het geluk is dat ik niet vastloop in mijn huidige werk, maar dat ik voel dat er veranderingen moeten komen om te voorkomen dat ik uiteindelijk mijn passie verlies. Nu is het aan mijzelf om verdere stappen te ondernemen.”

“Dit traject heeft mij over de streep getrokken. Ik ga een opleiding doen. Vind ik spannend maar doordat ik beter weet wat ik kan en wat ik wil, weet ik ook wat ik nog wil leren om daar te komen.” 

Ruim 80% van de deelnemers zegt achteraf beter te weten waar ze goed in zijn en wat ze willen, en actiever mogelijkheden (in werk of opleiding) te verkennen, 86% heeft meer vertrouwen in de toekomst gekregen. Het spreekt –bijna- vanzelf dat ook de leidinggevenden van deze mensen veel opschieten met deze uitkomsten. Soms helpt het dat we in een driegesprek met leidinggevende nog samen op zoek gaan naar een uitkomst waar iedereen beter van wordt. Vaak is het genoeg dat we de werknemer stimuleren om daar zelf het gesprek over aan te gaan.

Kortom, wat ons betreft mogen de aanmeldingen komen!

Heeft u als bedrijf interesse om dit uw medewerkers aan te bieden? Stuur dan een mail naar info@fcb-verpakkingen.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.