9 maart 2021

‘Zekerheid biedt rust’

Eric Olij (53) doet zijn werk als hoofd Technische Dienst bij een drukkerij met veel plezier, maar wil de rit niet tot aan zijn pensioen uitzitten. Na het inwinnen van financieel advies weet hij hoe hij dit het best kan realiseren.

Eric was er vroeg bij: na de technische school ging hij als 17-jarige aan de slag bij een drukkerij die luxe verpakkingen voor voedingsmiddelen produceert. Nu, 36 jaar later, heeft hij er een prima baan als hoofd van de Technische Dienst. “Mijn vrouw werkt ook en we hebben het financieel goed voor elkaar.” Mede omdat hij hartpatiënt is, zou hij echter graag eerder stoppen met werken. “En of dat financieel haalbaar is, wist ik niet zeker.”

De twee besloten gebruik te maken van het FCB-aanbod om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van financiën. “We hebben twee gesprekken gehad, waarin onze hele financiële situatie tegen het licht is gehouden. Door te variëren in de invoer van gegevens, werd helder wat we in de verschillende situaties zouden overhouden om van te leven.”

Het leverde Eric twee inzichten op die hem verder helpen. “Om te beginnen was het een bevestiging dat het financieel haalbaar is om op mijn 65ste te stoppen met werken. Ik moet dan bijna drie jaar AOW overbruggen en dat kan. Het tweede was eigenlijk heel simpel: het advies om te stoppen met het aflossen van de hypotheek. We hebben een aflossingsvrije hypotheek met maandlasten waar je niks van kunt huren en bovendien een forse overwaarde. De spaarrekening die we gebruiken om geld voor de aflossing opzij te zetten, heb ik omgedoopt tot pensioenpotje. Daarmee kunnen we nu nog twaalf jaar sparen voor wat extra pensioen. Dankzij het financieel advies weten we nu waar we aan toe zijn en dat geeft rust.”