9 oktober 2017

Het slagen van een taak of een opdracht, hoe klein ook, is veel belangrijker dan beloning in geld.

 

Teresa Amabile (1950) is hoogleraar en onderzoeksdirecteur aan de Harvard Business School in Boston. Ze doet en leidt onderzoek naar hoe het leven in organisaties mensen en hun prestaties beïnvloedt. In 2011 publiceerde ze samen met haar echtgenoot psycholoog Steven Kramer het boek The Progress Principle. Using small wins to ignite joy, engagement, and creativity at work. Hierin betogen ze dat van alle dingen die ons tijdens een werkdag een oppepper geven, niets zo belangrijk is als de ervaring een succesje te hebben geboekt. Omgekeerd heeft niets zo’n roteffect op het humeur als een tegenslag in het werk.

Hoe doe je dat nu "small wins" op je werk? De volgende 4 stappen helpen daarbij:

1. Stel een paar langetermijndoelstellingen vast, maar breek die op in kleinere doelen die op korte termijn sneller te behalen zijn.

2. Noteer dagelijks met een paar woorden je vooruitgang en tegenslagen. Bij de vooruitgang zal het meestal om kleine winstjes gaan, de tegenslagen zijn meestal kleine problemen.

3. Bekijk wekelijks de patronen van vooruitgang en terugslag. Welke factoren (katalysatoren) zorgden voor vooruitgang, welke waren remmend? Maak een plan met een of twee acties hoe de katalysatoren te versterken en de remmers te verminderen.

4. Analyseer maandelijks je overwinningen en tegenslagen, en besluit of je je doelen, en misschien zelfs je werkomgeving wilt aanpassen.

Hoe vaker mensen kleine overwinningen op de werkvloer ervaren, hoe groter de kans dat ze ook op de lange termijn creatief en productief zijn”, zegt Amabile in een interview. Het volledige interview "Hoe meer liefde op de werkvloer, hoe groter de creativiteit" is te lezen op de website van NRC.nl.