26 juni 2017

GOC gaat jongeren en zij-instromers met een leerwerktraject opleiden tot grafisch operator. De nieuwe BBL-opleiding start na de zomer op meerdere locaties in Nederland. Deelnemers halen in 14 maanden een mbo-diploma op niveau 2.

 

“In de afgelopen jaren is de instroom in de grafimediabranche en kartonnage sterk gedaald. Nu de economie weer aantrekt, ontstaan er personeelstekorten. De komende jaren gaan bovendien veel ervaren grafisch professionals met pensioen. We merken dan ook dat bedrijven willen schakelen. Daar springen we op in”, vertelt Aad Vollebregt, directeur bedrijfsvoering bij GOC.

 

Volledig afgestemd op de grafimedia- en kartonnagebranche

De opleiding is sterk productie georiënteerd en volledig afgestemd op het werken in de grafimediabranche en kartonnage. Ten opzichte van algemene operatoropleidingen is er bijvoorbeeld meer aandacht voor verstoringen binnen het druk- en nabewerkingsproces. ”Ook alle opdrachten en theorie sluiten aan bij wat er speelt op de werkvloer van grafimedia- en kartonnagebedrijven” vertelt Aad Vollebregt. Bovendien komen de docenten zelf uit de sector. De ideale ingrediënten dus om nieuw talent grafisch vakmanschap bij te brengen.

 

Modulaire opbouw: van snelle inzetbaarheid naar verdieping

De opleiding bestaat uit drie fasen. In de eerste fase draait alles om snelle inzetbaarheid van de grafisch operator. Hij moet zijn draai vinden aan de machine. In de tweede fase vindt verbreding plaats. De grafisch operators-in-spé leren verder te kijken dan hun eigen werkplek. Tot slot gaan ze zich verdiepen. In de derde fase komen onder meer het doorvoeren van verbeteringen en procesoptimalisatie aan bod.

Na afronding van de opleiding grafisch operator niveau 2 is er ook doorstroom naar niveau 3 grafisch specialist en niveau 4 procesoperator (expert) mogelijk.

 

Werving en selectie deelnemers

Bedrijven kunnen zelf deelnemers werven en deze aanmelden voor de BBL-opleiding. Wanneer dit lastig blijkt, is er ook een alternatief mogelijk:

 

Samenwerking GOC en Goflex Young Professionals

Om de instroom van jonge medewerkers in de grafimedia- en kartonnagebranche een impuls te geven, is GOC een samenwerking aangegaan met Goflex Young Professionals. Goflex is een opleidingsbedrijf voor gemotiveerde jongeren in de (proces)techniek (18-25 jaar). Goflex werft en selecteert nieuw technisch talent en verzorgt vervolgens de begeleiding tijdens het opleidingstraject. Tijdens de opleiding worden leerlingen door Goflex gedetacheerd.

 

Verschillende subsidiemogelijkheden

Opleiden is belangrijk. Daarom stelt FCB subsidies beschikbaar. Ontdek welke regelingen voor jouw bedrijf van toepassing zijn en kijk voor meer informatie op www.fcbverpakkingen.nl. Met de Subsidieregeling praktijkleren stimuleert ook de overheid om BBL leerplaatsen aan te bieden. Meer informatie op www.rvo.nl.

 

Meer informatie over de opleiding is beschikbaar via www.goc.nl/bbl