25 mei 2022

Het werken in de kartonnage en flexibele verpakkingen sector kan zwaar zijn. Zeker als je naast fysiek zwaar werk ook te maken hebt met het werken op onregelmatige tijden. Slaap is dan cruciaal voor een goed herstel.

Een goede nachtrust is de basis voor een gezond en fit leven omdat gedurende de slaap het lichaam herstelt. Slaap houdt je fysiek en mentaal gezond en is daarom een belangrijk aandachtspunt binnen ons vitaliteitsproject. Weet dat ongeveer 30% van de mensen net even te weinig slaapt. De manier waarop wij leven en werken speelt een cruciale rol bij de kwaliteit van onze slaap. Denk daarbij aan de hoeveelheid lichaamsbeweging die je dagelijks hebt, de voedingsgewoonten, piekeren over dingen en het gebruik van tabak of alcohol.

Zelfs de inrichting van de slaapkamer speelt een rol, is het donker genoeg, geen lawaai, goed geventileerd? Kortom er zijn veel oorzaken waardoor mensen onvoldoende slaapuren maken of een slechte slaapkwaliteit hebben. Het mooie is dat je er zelf veel aan kunt doen.


Slapen ééntonig? Dat kun je wel vergeten!
Goed uitgerust begin je energiek aan de dag en heb je een prima humeur. Je nachtrust is optimaal wanneer je gedurende de slaap vijf zogenaamde slaapcyclussen slaapt. Een slaapcyclus duurt gemiddeld zo’n 90 minuten. De slaapcyclus bestaat uit een opvolging van een aantal slaapfasen. Elke slaapfase heeft een functie en draagt bij aan jouw fysieke en mentale gezondheid.

Een slaapcyclus begint in fase 1, een oppervlakkige slaap. Vervolgens kom je in een fase 2, een periode waarin de spieren volledig ontspannen zijn en je niets waarneemt, daarna volgen de fasen 3 en 4, de diepe slaap waarin het lichaam herstelt. Vervolgens ga je via fase 2 terug naar fase 1 en de REM-slaap; Rapid Eye Movement)). De REM-slaap is de fase waarin de hersenen zeer actief zijn (dromen), terwijl de spieren slap zijn. Al deze fasen duren samen ongeveer 90 minuten.

Wil je uitgerust wakker worden, dan word je bij voorkeur wakker aan het eind van een slaapcyclus. Het moment waarop je gaat slapen en je wakker wilt worden, kun je uitrekenen. Stel dat je om 04:00 uur moet opstaan, dan is het beste moment om te gaan slapen 20:30 uur. Daardoor kun je 5 slaapcyclussen slapen (5x 90 minuten = 7 uur en 30 minuten). Wil je optimaal slapen dan heb je zo’n acht uur nodig omdat je ook wel eens wakker wordt, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan.

Als het tekort aan slaap van lange duur is, ga je dat merken. Je voelt je dan bijvoorbeeld niet fit, kunt een zwaar hoofd of hoofdpijn krijgen, een kort lontje hebben. Ook verlaagd het je immuunsysteem en krijg je vaak meer trek in fast food.


Maak slaap bespreekbaar
Ga met medewerkers het gesprek aan over hun gezondheid en vitaliteit en maak het thema slaap bespreekbaar.

Ook kun je dit jaar jouw medewerkers nog een gezondheids- en vitaliteitscheck aanbieden. De kosten worden in 2022 nog volledig betaald door FCB. Mocht je hier gebruik van willen maken? Wacht dan niet te lang en meld je aan via onze website.