10 juni 2015
Bedrijven in de sector Kartonnage of Flexibele verpakkingen met ruimte voor een nieuwe medewerker, kunnen vanuit het FCB-sectorplan maar liefst 40% loonkostensubsidie krijgen gedurende 24 maanden. Dit kan oplopen tot circa € 15.000,- subsidie per aangenomen medewerker

Gaat er binnenkort een medewerker met pensioen of verwacht u op korte termijn het vertrek van een medewerker? Heeft u mogelijkheden om uit te bereiden? Heeft u een uitzendkracht die goed bevalt? Dan is nu uw kans om met subsidie een nieuwe medewerker aan te nemen en op te leiden tot een vakman; of het nu gaat om een stanser, vouwplakker, logistiek medewerker, diepdrukker, machinesteller, secretaresse of algemeen productiemedewerker. Als uw nieuwe medewerker jonger is dan 30 jaar en een BBL-opleiding wil gaan volgen, dan komt u als werkgever voor een flinke loonkostensubsidie in aanmerking. 

Een BBL'er is een medewerker die naast zijn werk ook een opleiding volgt om een landelijk erkend MBO-diploma te halen. De BBL'er gaat gemiddeld een dag per week naar school en zal de overige tijd gewoon binnen uw bedrijf aan het werk zijn. Een BBL'er leert dan ook vooral in de praktijk bij u op de werkvloer. Er zijn BBL-trajecten op verschillende niveaus en diverse uitstroomrichtingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan operators, logistiek medewerkers of productiemedewerkers. Een BBL-opleiding duurt meestal twee jaar. De opleiding kan worden gevolgd op een ROC bij u in de buurt of bij een ander erkend opleidingsinstituut zoals Technicom. 

Technicom biedt BBL-opleidingen aan voor (machine)operators en logistiek medewerkers  en heeft ervaring in de sector Kartonnage en Flexibele verpakkingen en de grafische sector. Technicom kan de opleiding op maat aanbieden. Dit betekent dat de medewerker de meeste theorie via e-learning en online tot zich kan nemen en dat de praktijkopdrachten zo veel mogelijk zijn toegespitst op de situatie bij u in het bedrijf. 
 
Werkgevers die nu een BBL'er in dienst nemen, kunnen vanuit het sectorplan een bijdrage in de loonkosten ontvangen. Deze bijdrage bedraagt 20% van de loonkosten op basis van het minimumloon voor een 23-jarige, inclusief 32% opslag, conform de Regeling Cofinanciering van sectorplannen. Daarnaast draagt het FCB nog eens 20% van deze loonkosten bij, zodat de totale bijdrage kan uitkomen op 40% van de loonkosten. Voor de opleidingskosten zelf kunt u ook subsidie krijgen vanuit de Subsidieregeling Praktijkleren.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen om voor subsidie vanuit het sectorplan in aanmerking te komen?

  • Werkgevers die in aanmerking willen komen voor een bijdrage in de loonkosten van een BBL'er moeten deze voor ten minste 104 weken in dienst nemen en bereid zijn de leerwerkplek in principe om te zetten in een structurele werkplek.
  • De medewerker moet jonger zijn dan 30 jaar.
  • Om in aanmerking te kunnen komen voor de bijdrage in de loonkosten van de BBL'er vanuit het sectorplan, moet de werkgever aantonen dat het om additionele werkgelegenheid gaat. Additionaliteit moet worden bevestigd in een getekende verklaring van de werkgever en de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging van de betreffende organisatie.
  • De BBL-leerling moet uiterlijk december 2015 zijn gestart met de opleiding.
  • Uw bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn en over een praktijkbegeleider en accessor beschikken die de leerling kunnen begeleiden en toetsen kunnen afnemen.  

Heeft u interesse, maar is uw bedrijf nog geen erkend leerbedrijf, heeft het nog geen praktijkbegeleider in huis of weet u niet hoe u een geschikte leerling kunt vinden? Ook dan kan FCB u hierin ondersteunen. Als u zich aanmeldt, komen wij graag bij u langs voor een intakegesprek en bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn. 

Bent u al een erkend leerbedrijf en wilt u een medewerker in dienst nemen met een BBL-opleiding? Geef het dan snel aan ons door. Er zijn nog enkele subsidieplekken over. 
Ga naar www.fcb-verpakkingen.nl/sectorplan en meldt u aan met het aanmeldformulier. 
Er wordt dan een intakegesprek met u gepland om samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn.