1 juni 2015

 

Bedrijven in de sector Kartonnage of flexibele verpakkingen met ruimte voor een nieuwe medewerker kunnen vanuit het FCB sectorplan maar liefst 40% loonkostensubsidie krijgen gedurende 24 maanden. Dit kan oplopen tot circa €15.000 subsidie per aangenomen medewerker.

 

Gaat binnenkort een medewerker met pensioen? Heeft u mogelijkheden om uit te bereiden? Verwacht u het vertrek van een medewerker op korte termijn? Heeft u een uitzendkracht die goed bevalt? Dan is nu uw kans om met subsidie een nieuwe medewerker aan te nemen en op te leiden tot een vakman. Of het nu gaat om een stanser, vouwplakker, logistiek medewerker, diepdrukker, machine steller, secretaresse of algemeen productiemedewerker.  Als uw nieuwe medewerker jonger is dan 30 jaar en een BBL opleiding wil gaan volgen dan komt u als werkgever voor een flinke loonkostensubsidie in aanmerking.

 

Een BBL'-er is een medewerker die naast zijn werk ook een opleiding volgt om een landelijk erkend MBO-diploma te halen. De BBL'-er gaat gemiddeld een dag per week naar school en zal de overige tijd gewoon binnen uw bedrijf aan het werk zijn. Een BBL'-er leert dan ook vooral in de praktijk bij u op de werkvloer. Er zijn BBL-trajecten op verschillende niveaus en diverse uitstroomrichtingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan operators, logistiek medewerkers of productiemedewerkers. Een BBL-opleiding duurt meestal twee jaar. De opleiding kan gevolgd worden op een ROC bij u in de buurt of bij een ander erkend opleidingsinstituut zoals Technicom.

 

Technicom biedt op maat BBL-opleidingen voor (machine)operators en logistiek medewerkers aan en heeft ervaring in de sector Kartonnage en flexibele verpakkingen en de grafische sector. Technicom kan de opleiding op maat aanbieden wat betekent dat de medewerker de meeste theorie via een e-learning en online instructie tot zich kan nemen en de praktijkopdrachten zoveel mogelijk toegespitst zijn op de situatie bij u in het bedrijf.

 

Werkgevers die nu een BBL'-er in dienst nemen kunnen vanuit het sectorplan een bijdrage in de loonkosten ontvangen. Deze bijdrage bedraagt 20% van de loonkosten op basis van het minimumloon voor een 23-jarige, inclusief 32% opslag, conform de Regeling Cofinanciering van sectorplannen. Daarnaast draagt het FCB nog een keer 20% van deze loonkosten bij, zodat de totale bijdrage kan uitkomen op 40% van de loonkosten. Voor de opleidingskosten zelf kunt u ook subsidie krijgen vanuit de Subsidieregeling Praktijkleren.

 

Aan welke voorwaarden moet u voldoen om voor subsidie vanuit het sectorplan in aanmerking te komen?

 

§  Werkgevers die in aanmerking willen komen voor een bijdrage in de loonkosten van een BBL'-er moeten een BBL'-er voor tenminste 104 weken in dienst nemen en bereid zijn de leerwerkplek in principe om te zetten in een structurele werkplek.

§  De medewerker moet jonger zijn dan 30 jaar

§  Om in aanmerking te kunnen komen voor de bijdrage in de loonkosten van de BBL'-er vanuit het sectorplan moet de werkgever aantonen dat het om additionele werkgelegenheid gaat. Additionaliteit moet worden bevestigd in een getekende verklaring van de werkgever en de ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging van de betreffende organisatie.

§   Uw bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn en over een praktijkbegeleider en accessor beschikken die de leerling kan begeleiden en toetsen kan afnemen.  

Heeft u interesse, maar is uw bedrijf nog geen erkend leerbedrijf, heeft het nog geen praktijkbegeleider in huis of weet u niet hoe u een geschikte leerling kunt vinden? Ook dan kan FCB u hierin ondersteunen. Als u zich aanmeldt, komen wij graag bij u langs voor een intakegesprek en bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn. 

 

Bent u al erkend leerbedrijf en wilt u een medewerker in dienst nemen met een BBL-opleiding? Geeft het dan snel aan ons door. Er zijn nog een paar subsidieplekken over. Ga naar www.fcb-verpakkingen/sectorplan en meldt u aan met het aanmeldformulier. Er wordt dan een intakegesprek met u gepland om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn.