3 mei 2021

De term ‘duurzame inzetbaarheid’ wordt veel gebruikt. Maar weet je ook wat het betekent en waarom het belangrijk is voor jou als werkgever en werknemer? En hoe Tiptrack je hierbij helpt? In het kort betekent duurzame inzetbaarheid dat je gezond, productief en gemotiveerd aan het werk bent. Nu en in de toekomst.  

Duurzame inzetbaarheid gaat over meer dan alleen je werk. Want wat er in je privéleven gebeurt, heeft invloed op je werk. En andersom. Bijvoorbeeld, als je schulden hebt dan zorgt dat voor veel stress. Die stress neem je ook mee naar je werk. En als je onzeker bent over je baan, dan heb je daar thuis ook last van.

Bij Tiptrack verdelen we duurzame inzetbaarheid daarom in vijf thema’s: werk, ontwikkeling, gezondheid, geldzaken en werk-privé balans. En bieden we cursussen en coaching voor elk thema. Zo kun jij aan je duurzame inzetbaarheid werken op de manier die bij jou past.

1. Werk en loopbaan
Er zijn veel verschillende dingen die zorgen voor werkplezier. Heb je werk dat goed bij je past en waar je jouw sterke punten kunt gebruiken? Is het duidelijk wat er van je verwacht wordt? En hoe zit het met de werksfeer en je betrokkenheid? Een grote betrokkenheid is bijvoorbeeld positief voor je motivatie en werkprestaties. Maar het risico van een te hoge betrokkenheid is dat je ‘te lang doorgaat’ en daardoor met vermoeidheidsklachten te maken krijgt.

Ook de toekomst van je werk kan invloed hebben. Bijvoorbeeld als je bang bent dat je je baan kwijt raakt, of juist zelf op zoek bent naar iets nieuws.

2. Ontwikkeling
Tegenwoordig heb je voor veel banen andere kennis nodig dan vroeger. Om mee te gaan met de veranderende eisen op de arbeidsmarkt en een aantrekkelijke werknemer te blijven voor werkgevers, is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Daarnaast veranderen je eigen wensen en behoeften misschien ook wel. Vandaar dat het erg belangrijk is om actief met jouw ontwikkeling bezig te zijn. Dan ben je voorbereid op de veranderingen in de arbeidsmarkt en zorg je dat je gemotiveerd blijft.

3. Gezondheid
Hier kijken we naar de invloed van je werk en je levensstijl op je gezondheid. Lekker in je vel zitten is belangrijk om goed te kunnen (blijven) werken. Als je je gezond en vitaal voelt, heb je meer energie door de dag heen en presteer je beter. Bovendien hou je energie over voor je privéleven.

4. Geldzaken
Veranderingen of onzekerheid over je financiële situatie kunnen veel stress opleveren. Bijvoorbeeld als je schulden hebt of (tijdelijk) minder inkomen. Maar ook de aankoop van een huis of je pensioen kunnen voor veel onzekerheid zorgen. Een goed inzicht in je geldzaken geeft je rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je voorbereid bent op de toekomst.

5. Werk-privé balans
Bij werk-privé balans kijken we naar de invloed die het werk heeft op je privéleven en andersom. Tegenwoordig lopen werk en privé bij veel mensen steeds meer door elkaar. Maar ook als dat niet zo is, kun je problemen op je werk meenemen naar huis en andersom. In een positieve situatie kan een rustige privé-situatie juist een buffer zijn voor problemen of drukte op het werk. Omdat er regelmatig dingen veranderen in je leven, is het belangrijk om te zorgen dat de balans goed blijft.

Duurzame inzetbaarheid met Tiptrack
In de cao Kartonnage en flexibele verpakkingen is afgesproken dat alle werknemers een individueel budget krijgen om via Tiptrack te besteden. Het doel hiervan is om jouw duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Hoe je dat doet, is heel persoonlijk. Daarom kun je in Tiptrack kiezen uit een ruim aanbod aan trainingen, coaching, testen en tips.

Meer weten?
Meer informatie is te vinden op: www.fcb-verpakkingen.nl/tiptrack/