23 november 2018

Mag ik me even voorstellen?
Ik ben Monique Daamen en heb als nieuw bestuurslid van FCB sinds een half jaar het stokje overgenomen van mijn FNV-collega Jos Cohen. Ik ben inmiddels al weer 20 jaar werkzaam als bestuurder bij het FNV. De eerste 10 jaar ben ik vooral actief geweest in de Papier en Karton sector, dus helemaal vreemd is de sector Kartonnage en Flexibele verpakkingen niet voor mij. Daarna ben ik 10 jaar werkzaam geweest in de agrarische sector en heb daar veel ervaring opgedaan met sociale fondsen, ook heb ik 10 jaar in het bestuur van het pensioenfonds van deze sector gezeten, namelijk BPL pensioen. Sinds een jaar ben ik weer bestuurder bij de sector industrie en doe naast de Kartoflex cao nog een paar andere kleine ondernemingscao’s in de industriesector.

De sector
Als ik kijk naar de sector, dan zie ik een aantal uitdagingen op ons pad liggen: hoe blijft de sector aantrekkelijk in de steeds krapper wordende arbeidsmarkt, hoe verleiden we potentiele werknemers om te kiezen voor deze sector, hoe houden we de concurrentie tussen de bedrijven gezond en hoe gaan we de toenemende werkdruk bij de werknemers aanpakken. Ook zien we dat de werknemers steeds langer zullen doorwerken, waarbij het de kunst is om werk en privé goed op elkaar af te stemmen. We willen namelijk wel gezond ons pensioen halen!

FCB
Gelukkig heeft deze sector een sociaal fonds, met dat geld kunnen we gezamenlijk (werkgevers en werknemers) een aantal zaken oppakken die anders zouden blijven liggen. De sector kent grote maar ook veel kleine bedrijven, vaak net te klein om een thema als ‘hoe haal je gezond je pensioen’ goed op te pakken. Middels FCB kan dat wel, omdat we met subsidie, allerlei tools/hulpmiddelen/cursussen/workshops kunnen ontwikkelen en kunnen aanbieden aan de werkgever én de werknemer. De uitdaging zit erin om nog meer werkgevers over dit fonds te informeren, maar bovenal ook om de werknemers te verleiden om gebruik te maken van de mogelijkheden die er nu al zijn.

Tips over je eigen duurzame inzetbaarheid
In deze tijd moeten we ons allemaal meer bewust worden van onze eigen mogelijkheden. Hoe lang kan ik mijn bestaande functie nog aan, moet ik meer doen op het gebied van scholing? Hoe ziet mijn financiële planning eruit. Sta eens stil bij de vraag: waar sta ik over 10 jaar? Wat wil ik en wat heb ik daar voor nodig? Maak gebruik van dingen die er al zijn en vraag om hulp en advies als je het zelf niet weet. Wacht niet totdat je bijna ‘op’ bent, want dan ben je eigenlijk te laat. Geniet van alles en zorg ervoor dat je ook straks na je pensioen nog genieten kan!

Monique Daamen
Bestuurslid FCB namens FNV