15 mei 2017

De belangstelling voor de gezondheids- en vitaliteitschecks tijdens het sectorplan (looptijd 2015-2016) was zo groot, dat het FCB een nieuwe tegemoetkomingsregeling in het leven heeft geroepen. Werkgevers en werknemers die met periodieke gezondheids- en vitaliteitschecks willen starten, kunnen bij het FCB 25% van de kosten terugvragen.

 

‘Werknemers inzicht bieden in eigen gezondheids- en vitaliteitssituatie’

 

Het periodiek uitvoeren van gezondheids- en vitaliteitschecks is voor werkgevers een goede start om met het thema Gezondheid & Vitaliteit aan de slag te gaan. De checks geven inzicht in werkgerelateerde risico’s. Op hun beurt krijgen medewerkers inzicht in hun gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid, evenals persoonlijk advies om dat te verbeteren.

 

Met de nieuwe Tegemoetkomingsregeling Gezondheids- en vitaliteitschecks wil FCB werkgevers en werknemers ondersteunen om de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers te verbeteren.

 

Risico’s belastbaarheid

In 2015 en 2016 voerde Oude Vrielink Gezondheidsmanagement in het kader van het sectorplan  1.379 gezondheids- en vitaliteitschecks uit. De resultaten lieten een belangrijk aantal risico’s zien ten aanzien van de belastbaarheid van medewerkers.

Zo had 48% van de deelnemers aan de checks overgewicht, een verhoogde tailleomvang en vetpercentage. Ook het duuruithoudingsvermogen bleek bij een grote groep deelnemers sterk voor verbetering vatbaar. 54% scoorde een verhoogd tot hoog risico op klachten aan het bewegingsapparaat. 39% van de respondenten had last van lichamelijke klachten.

 

Speciaal tarief

Werkgevers en werknemers die vallen onder de CAO Kartonnage- en Flexibele Verpakkingenbedrijf en van de subsidieregeling gebruik willen maken, komen in aanmerking voor een korting van 25% op de kosten van een gezondheids- en vitaliteitscheck. Oude Vrielink Gezondheidsmanagement is een uitvoerder van deze checks en heeft veel ervaring in de sector. FCB heeft met dit bureau collectieve afspraken gemaakt en een ‘FCB-tarief’ afgesproken. Ook kan het bureau informatie verstrekken over mogelijke vergoedingen door verzekeraars.

Meer informatie over de tegemoetkomingsregeling treft u aan op de website van het FCB. Daar vindt  u tevens het aanvraagformulier gezondheidschecks voor werkgevers en het aanvraagformulier gezondheidschecks voor werknemers.  

 

Het FCB heeft eind vorig jaar een brochure uitgebracht over gezondheids- en vitaliteitschecks.
Hierin vindt u meer informatie over visie, aanpak en ervaringen van bedrijven en medewerkers uit de sector.