14 april 2016

Binnenkort start op verschillende plekken in het land de training Praktijkopleider. De training wordt dit jaar nog volledig vergoed vanuit het sectorplan en kost u als werkgever niets.

 

Amsterdam : 6 - 13 - 20 - 27 september
Veenendaal : 4 - 11 - 18 - 25 oktober

Heerenveen: 1 - 11 - 15 - 22 november

 

Aanmelden kan via de aanmeldknop onder sectorplan op deze website. U schrijft u dan in voor project 4. Het GOC neemt dan meteen contact met u op om de details door te nemen.

 

Een praktijkopleider heeft een begeleidende en opleidende rol waar het gaat om het begeleiden van leerlingen binnen bedrijven die een praktijkleerplaats aanbieden. De praktijkopleider bekijkt welke leerdoelen van de leerling en/of de opleidingsinstelling in het bedrijf te realiseren zijn. Dit is de basis van het praktijkopleidingsplan.

De rol van de praktijkopleider is het coachen van de leerling, bijsturen wanneer nodig is en geeft de leerling aandacht en ondersteuning bij het leerproces. Naast het overbrengen van vakkennis stimuleert de praktijkopleider de leerling in het nemen van zijn verantwoordelijkheden, waar het gaat om zijn leerproces en zijn functioneren. Om dat op een juiste en verantwoorde manier te kunnen doen is het belangrijk dat de praktijkopleider zijn eigen begeleidingsstijl kent en zijn wijze van begeleiden af kan stemmen op de leerstijl en belevingswereld van de leerling.

Tijdens het traject bespreekt hij met de leerling zijn leer- en werkproces.
 
Leerdoelen
Het introduceren van de leerling op de werkplek
Het maken van een opleidingsplan
Het begeleiden van de leerling op de werkplek
Het voeren van gesprekken met de leerling op de werkplek
Het motiveren van leerlingen
Het reflecteren en coachen tijdens het praktijkleren
Het beoordelen van de leerling
Het evalueren van het praktijkleren