20 december 2016
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken. 

Werkstress is een opstelsom van factoren en er is niet één oplossing om werkstress te voorkomen: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Met voldoende buffers (dingen die je energie geven) kun je, ook met een hoge werkdruk, een burn-out voorkomen. Meer bewegen of gezonder eten kan zo'n buffer zijn. Soms kan de oplossing ook ingrijpender zijn en kun je bijvoorbeeld je werk-privébalans bespreken met je leidinggevende. 

Herken de druppel
FCB wil in 2017 aan de slag met het thema duurzame inzetbaarheid en werkstress in de sector. Wil je alvast weten hoe het met jouw werkstress is gesteld. Doe dan alvast de test en leer de druppels en hun oorzaken herkennen. En ontvang meteen de eerste tips hoe je de druppels voortaan kunt voorkomen. 

Check je werkstress en doe de test.