Gezondheids- en vitaliteitschecks

Geplaatst op:

De gezondheid en vitaliteit is voor werkgevers en werknemers een belangrijk thema. Het grijpt in op alle aspecten van het leven, zowel thuis als op het werk. FCB heeft de afgelopen jaren een uitgebreide gezondheids- en vitaliteitscheck aangeboden. Verschillende bedrijven in de sector hebben daar in de afgelopen jaren gebruik van gemaakt en in totaal hebben bijna 1.000 werknemers de check gedaan. De gezondheidscheck is een goede start om met het thema gezondheid en vitaliteit aan de slag te gaan. Het geeft inzicht in de risico’s en kan een leidraad zijn voor nieuw gezondheidsbeleid. 

Ook in 2022 is het mogelijk om een gezondheids- en vitaliteitscheck voor medewerkers aan te vragen. FCB heeft voor dit jaar 250 checks beschikbaar gesteld. Heb je interesse? Laat het dan weten. Kijk op de website of mail naar info@fcb-verpakkingen.nl

Als we kijken hoe het gesteld is met de gezondheid en vitaliteit van werknemers in de sector dan zien we op basis van de gezondheidschecks die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd een aantal belangrijke knelpunten en uitdagingen:

 • Werkvermogen
  Ruim 10% van de werknemers die hebben meegedaan scoort een matig of slecht werkvermogen. Werkvermogen is de mate waarin iemand lichamelijk en geestelijk zijn huidige werk kan doen, nu en in de toekomst. Het is een wetenschappelijk onderbouwde voorspeller op langdurig verzuim in de komende twee jaar. (Bron: Tigra)
 • Lichamelijk klachten tijdens werk
  Bijna de helft van de werknemers die hebben meegedaan (47,5%) ervaart lichamelijk klachten tijdens de uitvoer van werk. 16,3% geeft aan door lichamelijke klachten beperkt te worden in de uitvoer van werkzaamheden. Met name in deze sector is het kijken naar oplossingen om de lichamelijke belasting te reduceren een goede manier om fysieke klachten en werkvermogen positief te beinvloeden. (bron: Tigra)
 • Overgewicht
  60% van de werknemers die hebben meegedaan aan de gezondheidschecks heeft overgewicht. Ook is bij 81% een verhoogd vetpercentage vastgesteld en loopt 60% van de deelnemers op basis van de tailleomtrek een verhoogd tot duidelijk verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontstaan van diabetes, een verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk en klachten aan het bewegingsapparaat. Actueel is de relatie tussen overgewicht en de ernst van gezondheidsklachten bij corona. Onderzoek laat zien dat medewerkers met overgewicht meer verzuimen dan medewerkers met een gezond gewicht. (Bron: OVGM)
 • Uithoudingsvermogen
  Het lichaam heeft zuurstof nodig om arbeid te leveren. Hoe meer arbeid er geleverd wordt, hoe meer zuurstof er nodig is. 57% van de werknemers die hebben meegedaan heeft een slecht tot erg slecht duuruithoudingsvermogen. Het geeft ook de actuele kwaliteit van het hartlongsysteem aan. (Bron: OVGM)
 • Riscofactoren hart- en vaatziekten
  Naarmate er op meerdere risicofactoren tegelijk slecht gescoord wordt neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. 50% van de deelnemers scoort ongunstig op de drie risicofactoren: BMI, tailleomtrek en vetpercentage. In de medische wereld wordt dan gesproken over een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 34% van de deelnemers heeft daarnaast ook een slecht tot erg slecht duuruithoudingsvermogen. (Bron: OVGM)
 • Voeding
  Gezonde voeding consumeren heeft een bewezen positieve invloed op het gezondheidsprofiel en op het dagelijkse energieniveau. Ook onder werknemers is hier nog veel winst te halen door onder meer dagelijks te ontbijten, voldoende groente, fruit en vezels te eten en gezonde vetten te gebruiken.
 • Energieniveau
  22% van de werknemers die hebben meegedaan begint over het algemeen niet uitgerust aan zijn of haar dag. Wanneer je niet uitgerust aan de dag begint en met een zekere mate van vermoeidheid aan het werk gaat, zal de werkprestatie en het veilig werken hier sterk onder lijden.

Hoe hebben de deelnemers de check ervaren?
96% van de deelnemers hebben de gezondheids- en vitaliteitscheck als zeer zinvol ervaren. 84% geeft aan naar aanleiding van de check de eigen vitaliteit te willen vergroten. De meeste deelnemers willen werken aan verbetering van lichaamsbeweging en conditie (45%) gevolgd door een gezonder lichaamsgewicht (38%).

Wil je weten hoe het met de gezondheid en vitaliteit van jouw medewerkers gesteld is? Dan is het aanbieden van een gezondheids- en vitaliteitscheck een goede start. Kijk op de website welke mogelijkheden voor vergoedingen FCB biedt.

Terug naar het overzicht

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!