Goed vakmanschap

Geplaatst op:

Goed vakmanschap is cruciaal voor de sector kartonnage- en flexibele verpakkingen. Er is de komende jaren ruimte voor nieuw talent. Een goed scholingsprogramma om de basis van het vak te leren kan de instroom bevorderen. Ook zien we dat de trend van verdergaande mechanisatie en digitalisering zich voortzet. De digitalisering van de productie leidt tot behoefte aan meer digitale en technische vaardigheden. Om bij te blijven en je verder te ontwikkelen wordt het steeds vanzelfsprekender om ook gedurende je loopbaan bij te leren. Zo blijf je ook in de toekomst inzetbaar.

“Het is fijn om dingen te leren.” Na zeven jaar werken als productiemedewerker bij Acket was Jacqueline van Erp (34) aan iets anders toe. Ze volgde de opleiding tot vouwplakker en heeft nu veel meer plezier in haar werk. “Ik heb er wel wat voor moeten doen, maar ben heel blij dat ik het certificaat nu op zak heb.”

Branche erkende opleidingen

Voor het werken in de spilfuncties binnen de sector heeft GOC een aantal vakgerichte opleidingen ontwikkeld. Opleidingen waarin je kennis maakt met de sector en de verschillende machines leert kennen tot opleidingen waarin je zelfstandig leert te produceren en leert hoe je het productieproces nog beter, sneller of slimmer kunt maken.

FCB heeft de volgende opleidingen aangemerkt als waardevolle opleidingen voor het werken in de sector en deze als branche erkende opleiding opgenomen: 

  • Kennismaken met Papier en karton
  • Kennismaken met Verpakkingen
  • Operator Vlakstansen
  • Operator Vouwplakken
  • Operator Flexorotatie
  • Praktijkopleider en praktijkcoach

Meer informatie over deze opleidingen vind je op www.goc.nl. meer informatie over de subsidie van vind je op www.fcb-verpakkingen.nl.

De branche erkende operatorsopleidingen zijn flexibel en modulair opgebouwd. Van basisoperator, machineoperator, technische operator tot procesoperator. Medewerkers stappen in op hun eigen niveau en leren alleen wat ze nog niet kennen en kunnen. In korte tijd wordt een volgende stap in de loopbaan gezet en blijven de medewerkers flexibel en voor de toekomst inzetbaar.

“Ik heb nu meer inzicht in het hele proces en kan nu bijvoorbeeld beter zien hoe de kans op storingen bij het vouwplakken wordt beïnvloed door variaties in het drukproces. De volgende stap is dat ik procesoperator vouwplakken wil worden. Als ik kan blijven leren, wil ik dit werk nog lang doen.” Maaike van Leeuwen, Acket

Terug naar het overzicht

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!