Het volgen van een opleiding brengt meer dan alleen een diploma

Geplaatst op:
Lucas Westerik is Packaging Designer bij Schut Packaging in Eerbeek. Onlangs is hij geslaagd voor zijn diploma Verpakkingskundige 1. Met trots verteld hoe hij deze opleiding heeft ervaren en wat het hem en zijn bedrijf heeft gebracht.

 

De opleiding verpakkingskundige is een pittige opleiding. Verspreid over een jaar zijn er 20 lesdagen waarin je veel theorie krijgt over de productie, de eigenschappen en de (on)mogelijkheden van verschillende verpakkingsmaterialen en -middelen. Naast vouwkarton en kunststof wordt er ook aandacht besteed aan andere verpakkingsmaterialen zoals glas en metaal. Gedurende de opleiding heeft Lucas verschillende productielocaties van verpakkingsmaterialen bezocht. Dat maakte de opleiding extra leuk omdat je nog meer gevoel krijgt bij de verpakkingsproductieprocessen in de praktijk. 

Lucas liep al langer rond met het idee om een opleiding te volgen om zich meer te verdiepen in zijn vak. Van een collega had hij gehoord over de opleiding verpakkingsdeskundige. Het sprak hem direct aan maar het kwam er lange tijd niet van. Tot afgelopen jaar.  Als ervaren Packaging Designer had hij zin om zijn kennis uit te bereiden en om weer wat te leren. Lucas heeft het besproken met zijn leidinggevende en de HR manager. Samen hebben ze afspraken kunnen maken over de kosten en de tijd van de opleiding. Schut Packaging vindt het belangrijk dat haar medewerkers zich blijven ontwikkelen en hebben de opleiding met subsidie van FCB Kartonnage en flexibele verpakkingen betaald. Ook zijn er goede afspraken gemaakt over de opleidingstijd.

 

“Voor mij was het heel belangrijk om goede afspraken met Schut te maken. Ik heb twee kleine kinderen thuis en een derde op komst. Zonder deze betrokkenheid van Schut en de ruimte die ze me hebben gegeven om de opleiding deels in werktijd te doen, had ik de opleiding niet kunnen volgen.” 

“Ook vond ik het belangrijk om mijn collega’s te betrekken bij mijn opleiding. Mijn directe collega moest toch een deel van mijn werk opvangen als ik op school zat. Ik had bedacht dat ik dat het beste kon doen door mijn kennis die ik opdeed zoveel mogelijk met hen te delen. Ik maakte verslagen van de interessante onderdelen van de opleiding en deelde deze met mijn collega’s.”

De opleiding heeft veel voor Lucas betekend. Hij heeft zijn kennis enorm verdiept en heeft een heel nieuw netwerk opgeleverd. “De opleiding is ook goed geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat heeft mij en mijn werk sterker gemaakt.”

Lucas raadt anderen zeker aan om ook na te denken over je eigen ontwikkeling en de mogelijkheid om een opleiding te volgen, maar heeft daarbij wel een aantal tips: 
Praat erover met je leidinggevende maak goede afspraken met je werkgever en investeer er beiden in.
Betrek je collega’s zoveel mogelijk bij je ontwikkelingstraject.
Blijf de balans tussen werk-opleiding en je privé situatie goed in de gaten houden. Ook het thuisfront moet er achter staan.

Terug naar het overzicht

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!