Er zijn genoeg redenen om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Maar hoe begint u? 

Het programma Vitaal de toekomst in! biedt veel verschillende activiteiten aan. Van workshops voor werknemers en leidinggevenden, loopbaanadvies en individuele begeleidingstrajecten voor een gezonde en vitale toekomst. Weet u nog niet precies hoe te starten binnen uw organisatie, dan is het aan te raden om te starten met een adviesgesprek op maat en/of de mobiele unit Vitaal de toekomst in!

1. Adviesgesprek op maat

Om te bepalen welke activiteiten de meeste toegevoegde waarde hebben voor uw bedrijf en werknemers kan het handig zijn om eerst te kijken waar u nu staat op het gebied van duurzame inzetbaarheid met uw bedrijf. Hiervoor biedt FCB een maatwerkanalyse & adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek kijkt u samen met een adviseur naar uw organisatie om te bepalen wat de aangrijpingspunten binnen uw organisatie zijn om duurzame inzetbaarheid succesvol te introduceren, faciliteren, monitoren en stimuleren. Na afloop van het gesprek ontvangt u een concreet plan van aanpak waarmee u meteen aan de slag kunt met duurzame inzetbaarheid.

2. Mobiele Unit Vitaal de toekomst in!

De mobiele unit Vitaal de toekomst in! biedt bedrijven de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier vitaliteit onder de aandacht te brengen bij hun medewerkers. Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de FCB-tour. Tijdens deze tour komt de mobiele unit langs bij bedrijven om via verschillende activiteiten de thema’s duurzame inzetbaarheid en vitaliteit in de schijnwerpers te zetten. De mobiele unit is multifunctioneel inzetbaar, de inhoud wordt samen met werkgevers bepaald. Werkgevers kunnen de unit bijvoorbeeld inzetten voor inloop en voorlichting, speeddaten met vitaliteitsadviseurs, workshops of een spreekuur.

In de mobiele unit bevinden zich 5 stationnetjes. Ieder station belicht een ander onderwerp. De onderwerpen worden samen met werkgevers bepaald. U kunt onder andere kiezen uit de volgende onderwerpen:

  • een kort gesprek met een loopbaancoach
  • fysieke belasting: uitvoeren testen spierkracht, uithoudingsvermogen en lenigheid
  • verminderen van lichamelijke klachten: uitvoeren van oefeningen: statisch en dynamisch tillen, tillen materialen ver weg en dichtbij het lichaam, juiste sta- en werkhouding
  • ontspanning & stress: aanleren micromomenten vanuit ademhaling, spierontspanning en positieve emoties en ervaringen
  • veiligheid, concentratie & alertheid: uitvoeren van (werk)taken zonder en met alcohol- en vermoeidheidsbrillen
  • voeding & energieniveau: kiezen en proeven van diverse voedingsproducten
  • eten in onregelmatige diensten: kiezen, proeven van diverse voedingsproducten, met nadruk op voeding en eetpatroon in late- en nachtdienst
  • slapen: interactieve kennisquiz over het thema slaap